Бебета и подрастващи имат най-голяма нужда, обяснява д-р Масларски
Снимка: Guliver / iStock
Така нареченият „слънчев витамин“ - витамин D е особено важен в няколко периода в живота – за кърмачето, в пубертета и след 50-те, когато започват процесите на остеопороза. Той играе роля в обмяната на калций и на фосфор в организма и е важен за здравината на костите, гръбнака и мускулите.
Има обаче и много други важни задачи:
Може да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм. Може да предпазва от диабет тип 1, от инфекции, туберкулоза и дори - от рак на дебелото черва, гърдата и простатата.
В нашето съвремие недостигът на витамин D се увеличава прогресивно. Според статистиката 10% от хората между 7 и 20 години са с дефицит от този витамин.
80% от европейците не успяват да си набавят необходимото количество витамин D. За България този процент е 76.
Недостигът е най-изразен в тийнейджърска възраст, но не само подрастващи страдат. Засегнати са всички възрастови групи, обясни педиатърът д-р Пламен Масларски по време на XVII-ата национална среща на фондация „Мост“ в Албена.
"На първо място причината е в недостатъчното излагане на УВ- лъчи. Съвременният човек отделя все по-малко време за престой на открито, стои в офиса и работи на изкуствена светлина. Децата, вместо да играят навън, са в класните стаи по цял ден, а след това пред компютрите", каза той.
Заради използването на слънчезащитен фактор и съзнателно предпазване от слънчеви лъчи, синтезът на витамин D се затруднява.
Използването на слънчезащитен фактор над 15 намалява с 97% експозиция на кожата на УВ лъчи, а с това нарушава и метаболизма на витамин D.
Залитането по диети и строгото вегетарианството на майката, особено в периода на кърмене, може да има лоши последици. Тя не може да осигури достатъчно витамин D за бебето.
Снимка: архив на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда
Няма как да си набавим „слънчевия витамин“ и с храната.
Ако искаме да разчитаме на нея, порциите на ден трябва да са огромни: 20 яйца, 400 грама скумрия, 15 литра пълномаслено мляко, или 10 килограма сирене...
Тези храни не могат да се ядат всекидневно, особено в такива количества.
Няколко са периодите в живота, когато е добре да проверим дали в организма има достатъчно количеството от този витамин. Това са периодите на интензивен растеж – при кърмачета, в периода преди пубертета и по време на пубертета.
Другият критичен момент е при жени в менопауза, хора с остеопороза и такива с наднормено тегло.
За недостиг говорим, ако се установят 30 наномола на литър. В тези случаи лекарят ще трябва да го изпише като добавка, съветва д-р Масларски.
Витамин D в усвоима форма играе роля в обмяната на калций и на фосфор в организма като регулира калция и фосфора в кръвта. Няма орган или система, които да не се нуждаят от него.
Той регулира почти 5% от всички гени в човешкия геном и негови рецептори има във всички тъкани. Той подпомага зъбния растеж, укрепва мускулите, играе роля за функционирането на сърдечносъдовата система, намалява риска от съдови заболявания, поддържа функцията на мозъка и предпазва нервните клетки от увреждане.
Важен е и за имунитета. И намалява риска от редица автоимунни заболявания.
Какво количество е нужно на децата
Това е един от витамините, които се пият след консултация с лекар. Специалистът може да прецени какво количество ви е нужно.
За деца до 1-годишна възраст - 400 единици всеки ден.
Над 1 година и при възрастни – 600 единици за 24 часа.
От 12 месеца до 12 години – 3000 международни единици на денонощие.
Над 12 години при дефицит на витамин D - 6000 единици на ден за три месеца, а след това по 600 единици на ден като се добавят и 500 мг калций.
Веселина Мончева
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари